Składniki:
- 1 kg mąki pszennej (może być inna np. żytnia, orkiszowa, razowa)
- 1 -2 szklanki mąki mąki razowej, żytniej czy innej pełnoziarnistej
- 1 szklanka słonecznika łuskanego
- 1 szklanka otrąb ( pszennych, orkiszowych,żytnich) czy innych np. płatków owsianych,orkiszowych, żytnich (można dać więcej)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki całego ziarna żyta (nie trzeba)
- 1 płaska łyżeczka cukru (najlepiej cukier brzozowy- ksylitol czy trzcinowy)
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 4,5 szklanki wody gazowanej
- zaczyn z poprzedniego wypieku ( jest to surowe ciasto chlebowe 2-3 łyżki stołowe, odłożone przed wypiekiem)
UWAGA! Zaczyn przechowujemy w słoiku w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie. Chleb jest najlepiej upiec po 6 dniach od odłożenia zakwasu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać zaczyn z poprzedniego wypieku i gazowaną wodę mineralną. Wszystko należy połączyć i wyrobić ręką na gęste ciasto. Jeżeli wyjdzie za rzadkie trzeba dosypać mąki, przykryć ścierką i odstawić na 2 h. Następnie odkładamy zaczyn do słoika – ok. 3 łyżek stołowych (można odłożyć więcej porcji, ale wtedy lepiej dodać dodatkową szklankę mąki). Resztę ciasta włożyć do dwóch keksówek o długości ok. 30 cm nasmarowanych masłem, oprószonych mąką lub bułką tartą, przykryć ścierką i pozostawić na 10-12 h do czasu aż ciasto wyrośnie. Następnie chleby należy piec w piekarniku ok.60 min +/-10 min( w praktyce najczęściej wystarczy 50 minut) w temperaturze 190-200 st.C bez wentylatora. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej miękką skórkę należy wyciągnąć chleb z piekarnika w połowie czasu i przykryć mokrą ściereczką na 15 min. Chleb jest bez drożdży, więc szybko się nie starzeje i można go spokojnie zamrozić. Przygotowanie ciasta i wyłożenie do foremek trwa ok.30 minut, więc warto poświęcić ten czas, by mieć pyszny i zdrowy chleb:)
UWAGA! Jeżeli potrzebujesz zaczyn do wypieku chleba chętnie się z Tobą podzielimy:)