Składniki:

  • 100g dyni
  • 4 płaskie łyżki płatków owsianych, ale nie błyskawicznych (mogą być inne np. żytnie, orkiszowe)
  • 1 płaska łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych (mogą być inne np.owsiane)
  • 1/2 szklanki mleka 1,5-2% tłuszczu
  • 2 suszone śliwki/ łyżeczka żurawiny/ łyżeczka jagód goji
  • 1/2 łyżeczki świeżego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynie obieramy ze skórki, usuwamy ze środka miąższ i pestki, kroimy w kostkę. Tak przygotowaną dynię możemy ugotować na parze ok.10 min. lub upiec w piekarniku (rozkładamy dynię na folii aluminiowej i pieczemy ok.40 min. w temp. 180 st.C). Gdy dynia zmięknie miksujemy ją do konsystencji puree i dodajemy cynamon. Płatki, otręby, siemię lniane i suszone owoce wkładamy do garnuszka i zalewamy  1/2 szklanki wrzątku i odkładamy na 10 minut aż wchłonie się woda. Po tym czasie dodajemy 1/2 szklanki mleka oraz dyniowe puree i mieszamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Tak przygotowaną owsiankę nakładamy do miski i pyszne, dietetyczne śniadanie gotowe:)

UWAGA!Jeżeli brakuje Ci cukru i owsianka jest za mało słodka można użyć płaskiej łyżeczki ksylitolu (cukru brzozowego) lub stewii.