- ziemniaki
- pomidory
- twardy żółty ser
- 1 mała łyżeczka oleju
- świeżo zmielony pieprz
- jogurt naturalny
- mleko 1,5-2%
- szałwia i rozmaryn w proszku
- 2-3 łyżki posiekanych ziół mieszanych
Wykonanie:
1.Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Podgotować przez 10min.
2.Pomidory sparzyć gorącą wodą, wstawić pod bieżącą zimną wodę, obrać i pokroić w plasterki.
3.Ser pokroić na cienkie plasterki, następnie na małe czworokąty.
4.Podgotowane plasterki ziemniaków odsączyć, składniki wkładać na przemian jak dachówki do ognioodpornej formy, lekko wysmarowanej olejem, posypując co chwilę solą i pieprzem, można dodać cebulkę.
5.Jogurt naturalny wymieszać z mlekiem, szałwią i rozmarynem oraz posiekanymi ziołami, przyprawić, polać zapiekankę.
6.Piec w piekarniku podgrzanym do 200°C przez 35-40min. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego:)