szklanka mąki pszennej lub żytniej
szklanka płatków owsianych
szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
2 jajka
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
kilka tabletek stewii
pół opakowania przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiel na pył najlepiej blenderem. W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę i płatki oraz mleko i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszaj. Ciasto przelej do formy “keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut.