- 50 g mąki z sorgo
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- szczypta soli morskiej
- 2 jajka
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g rozgniecionych bananów (2-3 sztuki)
- 50 g borówek brusznic
- 65 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, wanilię i sól. Odstaw na bok. Połącz jajka z olejem i dodaj mokre składniki do suchych. Do wymieszanej masy dodaj rozgniecione banany, borówki oraz orzechy. Ciasto rozlej do 8 foremek na muffinki i piecz mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 100°C (aż patyczek będzie suchy). Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.