Składniki:
- drobno tarta marchew
- zmielone płatki owsiane
- jajka
- oliwa z oliwek
- miód
- proszek do pieczenia
- cynamon
- imbir
- orzechy włoskie
- suszone owoce
Przygotowanie:
- Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę. Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę na ciasto o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód, ciągle mieszając.
- Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
- Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut.
- Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy.