mięso z wędzonej makreli
czerwona papryka
jajka
łyżeczki sody
łyżeczki soli
łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka lubczyku
Przygotowanie:
Makrelę obieramy. Paprykę myjemy, osuszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temp. 190-200 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy sól, lubczyk, sodę, i pieprz ziołowy. Białko ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawionymi żółtkami. Masę wylewamy na papier do pieczenia, na blachę o wymiarach 35x28cm, rozprowadzamy po całości. Wyjmujemy paprykę i wstawiamy masę jajeczną na 10 minut. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do niej mięso ryby i resztę przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Upieczoną masę jajeczną zdejmujemy z papieru gdy jest ciepła i kładziemy na folię aluminiową. Na jeszcze ciepłą masę jajeczną, nakładamy pastę rybną, rozprowadzamy po całości. Z pomocą folii aluminiowej zwijamy całość w roladę, dość ciasno. Zawijamy folią, skręcamy na brzegach jak cukierka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego