mięso z wędzonej makreli

czerwona papryka

jajka

łyżeczki sody

łyżeczki soli

łyżeczki ostrej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka pieprzu ziołowego

łyżeczka lubczyku

Przygotowanie:

Makrelę obieramy. Paprykę myjemy, osuszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temp. 190-200 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy sól, lubczyk, sodę, i pieprz ziołowy. Białko ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawionymi żółtkami. Masę wylewamy na papier do pieczenia, na blachę o wymiarach 35x28cm, rozprowadzamy po całości. Wyjmujemy paprykę i wstawiamy masę jajeczną na 10 minut. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do niej mięso ryby i resztę przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Upieczoną masę jajeczną zdejmujemy z papieru gdy jest ciepła i kładziemy na folię aluminiową. Na jeszcze ciepłą masę jajeczną, nakładamy pastę rybną, rozprowadzamy po całości. Z pomocą folii aluminiowej zwijamy całość w roladę, dość ciasno.  Zawijamy folią, skręcamy na brzegach jak cukierka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego