szklanka mąki pszennej lub żytniej

szklanka płatków owsianych

szklanka mleka 0,5 % tłuszczu

2 jajka

2 łyżki miodu

łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej

kilka tabletek stewii

pół opakowania przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiel na pył najlepiej  blenderem. W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę i płatki oraz mleko i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszaj. Ciasto przelej do formy “keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut.