Ciasto:
350g mąki pełnoziarnistej pszennej
50g masła
3 żółtka
50g drożdży
250ml mleka 1,5% tłuszczu
1 łyżka cukru brązowego
Łyżeczka soli (najlepiej himalajskiej)
Farsz:
75g suszonych grzybów
40dkg kapusty kiszonej
Cebula
Sól himalajska
pieprz
1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w misce w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsca aż zaczyn się spieni. Mąkę połączyć z solą i dwoma i pół żółtkami a następnie wymieszać z zaczynem z drożdży . Mieszając dodawać miękkie masło. Ciasto gnieść przez około 10 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Grzyby zamoczyć na 12 godzin, następnie odsączyć, drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym razem z cebulą i wcześnie odgotowaną kapustą. Wszystko razem wymieszać i doprawić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć 4-5 podłużnych pasów. Pasy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pasy ciasta nakładać z jednego brzegu farsz. Zawijać ciastem i zaklejać a następnie przetaczać łączeniem w dół i lekko spłaszczać dłonią. Nadziane ciasto kroić w porcje. Pozostałą część żółtka połączyć z 2-3 łyżkami mleka i smarować paszteciki z wierzchu. Odstawić przez pieczeniem na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Patrzeć czy się nie rumienią za bardzo. Kroić gdy ostygnął.